Resepi Satay Kajang (Sate Ayam) Haji Samuri
      Berikut adalah resepi 
Sate/satay Ayam ala Haji Samuri Kajang, resepi ini di sediakan khas buat penggemar Satay/sate Samuri...yang Cik Bee dapatkan dari Google.    
Bahan Sate Samuri    -   1 ekor ayam 2kg  (dipotong 12 ketul)
-   5 Batang serai (diblendkan hingga halus)
-   ½ kilo bawang merah (diblendkan hingga halus)
-   200 gram halia (diblendkan hingga halus)
-   300 gram lengkuas (diblendkan hingga halus)
-   50 gram jintan manis (diblendkan hingga halus)
-   30 gram jintan putih (diblendkan hingga halus)
-   50 gram kunyit (diblendkan hingga halus)
-   1 cawan gula pasir
-   5 camca teh garam
Untuk kuah Sate Samuri  -   ½ kilo kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)
-   7 ulas bawang merah
-   4 ulas bawang putih
-   2 batang serai
-   1 stgh inci halia
-   5 tangkai cili kering
-   2 papan gula melaka
-   2 sudu asam jawa, diambil airnya.
-   Gula dan garam secukup rasa
Cara buat sate/satay Samuri  -     Ayam diperap tidak lebih dari 12 jam (lebih masukkan dalam peti ais)   dengan bahan yang telah dinyatakan untuk Satay Ayam samuri 
-   Bakar Arang hingga Tiada kelihatan Api yang marak
-   Bakarkan  Satay Ayam samuri hingga Masak
-   Kipas diguna untuk kontrolkan haba
-   Kilatkan Ayam dengan Air Perapan dan Minyak dengan berus Serai bila perlu
-   Satay ayam samuri masak, bila luarannya mula kelihatan golden brown dan garing !!!
-   Hidangkan untuk makan begitu sahaja ataupun dengan nasi himpit
Cara membuat kuah Sate Samuri  -   Hiris bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan cili kering.. kemudian gorangkan semuanya dengan minyak.
-   Setelah agak garing, toskan gorengan tadi dan kisar halus.. (tambah sikit air semasa mengisar)
-   Setelah dikisar, masukkan air asam jawa, dan kacang tanah (yg telah   digoreng dan ditumbuk kasar tadi.). Kacau rata kesemuanya.
-   Didihkan campuran tadi.
-   Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
-   Jika terlalu pekat, boleh lah ditambah sedikit air.
-   Kuah kacang hendaklah cukup manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan satay ayam.
-   Apabila telah mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. Tunggu   sehingga minyak dari kacang tanah telah naik ke permukaan, sambil   dikacau sekali sekala 
0 comments: