Resepi Satay Kajang (Sate Ayam) Haji Samuri

1/02/2015 08:44:00 am 0 Comments


Credit to: http://resepicikruby.blogspot.com/2013/07/resepi-satay-kajang-haji-samuri.html?m=1

Resepi Satay Kajang (Sate Ayam) Haji Samuri


Berikut adalah resepi Sate/satay Ayam ala Haji Samuri Kajang, resepi ini di sediakan khas buat penggemar Satay/sate Samuri...yang Cik Bee dapatkan dari Google.

Bahan Sate Samuri
  • 1 ekor ayam 2kg  (dipotong 12 ketul)
  • 5 Batang serai (diblendkan hingga halus)
  • ½ kilo bawang merah (diblendkan hingga halus)
  • 200 gram halia (diblendkan hingga halus)
  • 300 gram lengkuas (diblendkan hingga halus)
  • 50 gram jintan manis (diblendkan hingga halus)
  • 30 gram jintan putih (diblendkan hingga halus)
  • 50 gram kunyit (diblendkan hingga halus)
  • 1 cawan gula pasir
  • 5 camca teh garam
Untuk kuah Sate Samuri
  • ½ kilo kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)
  • 7 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 batang serai
  • 1 stgh inci halia
  • 5 tangkai cili kering
  • 2 papan gula melaka
  • 2 sudu asam jawa, diambil airnya.
  • Gula dan garam secukup rasa
Cara buat sate/satay Samuri
  1. Ayam diperap tidak lebih dari 12 jam (lebih masukkan dalam peti ais) dengan bahan yang telah dinyatakan untuk Satay Ayam samuri
  2. Bakar Arang hingga Tiada kelihatan Api yang marak
  3. Bakarkan  Satay Ayam samuri hingga Masak
  4. Kipas diguna untuk kontrolkan haba
  5. Kilatkan Ayam dengan Air Perapan dan Minyak dengan berus Serai bila perlu
  6. Satay ayam samuri masak, bila luarannya mula kelihatan golden brown dan garing !!!
  7. Hidangkan untuk makan begitu sahaja ataupun dengan nasi himpit
Cara membuat kuah Sate Samuri
  1. Hiris bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan cili kering.. kemudian gorangkan semuanya dengan minyak.
  2. Setelah agak garing, toskan gorengan tadi dan kisar halus.. (tambah sikit air semasa mengisar)
  3. Setelah dikisar, masukkan air asam jawa, dan kacang tanah (yg telah digoreng dan ditumbuk kasar tadi.). Kacau rata kesemuanya.
  4. Didihkan campuran tadi.
  5. Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.
  6. Jika terlalu pekat, boleh lah ditambah sedikit air.
  7. Kuah kacang hendaklah cukup manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan satay ayam.
  8. Apabila telah mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. Tunggu sehingga minyak dari kacang tanah telah naik ke permukaan, sambil dikacau sekali sekala 






0 comments: