Roti gulung berinti

11/20/2014 10:26:00 pm 0 Comments






 Kali ini kita akan berkongsi resepi untuk minum petang. Resepi ini sesuai untuk orang bujang dan yang tengah berjimat di pertengahan bulan.

Resepi ini menggunakan bahan yang murah dan mudah untuk didapati. Siapa yang malas memasak atau pun teringin nak buat makanan untuk minum petang, resepi ini paling mudah.

Jom ikuti resepi Roti Gulung Berinti yang dipetik daripada Aynorablog.

Bahan-bahan:
3 keping roti putih
2 keping biskut tawar – dihancurkan
1 biji telur yang ditambah garam dan dipukul

Bahan untuk inti:
2 sudu besar daging ayam hancur
3 sudu besar sayur campur
1 ulas bawang kecil yang telah dicincang
2 biji cili merah yang ditumbuk halus
½ kiub ayam-ditumbuk bersama cili
Garam secukup rasa

Cara penyediannya:
1. Tumis bawang kecil bersama cili hingga kekuningan di dalam kuali.
2. Masukkan daging ayam hancur dan masak beberapa minit sehingga masak.
3. Masukkan sayur campur dan garam secukup rasa. Kemudian ketepikan.
4. Ambil roti dan digelek nipis dan dipotong dua.
5.Masukkan inti dan gulung. Gamkan hujung gulungan dengan menggunakan sedikit sapuan telur.
6. Kemudian celupkan roti ke dalam telur dan salutkan dengan biskut tawar yang telah dihancurkan.
7. Goreng sehingga kekuningan.


0 comments: