Pada penggemar sardin……nah! Ambik ni……….
>
Baca kat bawah tu….
Assalamu`alaikum,
Maaf banyak2. Saya tak makan sadin jadi tak ambik kisah sadin apa
pun. Tapi nanti saya akan cuba hubungi PPIM untuk dapat penjelasan
atau sdr. sendiri hubungi PPIM.
Sebenarnya saya berhenti makan sadin sejak 1981 (masa di ITM) kerana
cerita daripada teman serumah yang berasal dari Taiping dan tinggal
berhampiran kilang sadin. Dia beritau saya, dan dia dah sahkan yang
pengilang sadin menggunakan LENDIR SIPUT BABI untuk pekatkan kuah
sadin. Setelah saya bekerja, saya sempat melawat kilang tersebut dan
mintak penjelasan dari pengurus kilang tu, Suhanallah, dia mengaku
kemang dia menggunakn lendir tersebut. Lebih memeranjatkan, memang
kilang tersebut mengetin siput babi untuk ekspot kerana siput babi
menjadi kegemaran warga Perancis (dia orang Perancis) dan Jerman. Ini
tambah meyakinkan saya mengenai kandungan sadin tersebut.
Semenjak tu, bila terpandangn sadin, saya terbayang LENDIR siput babi
tu. Cuba bayangkan.... Oh terlupa, yang ni sadin A1 (cap AYAM).
Wallahu-a'lam.
Wassalam.
Abdul Samad Effendy Bin Abdul Wahab
Finance Department
TIME dotCom Bhd
: 03 2722 2351
: 03 2720 8001
: abd.samad.effendy@...
0 comments: